Terhesvitamin, avagy a családalapítás titkai. Minél hamarabb kezd el az elökészületeket.

A terhesvitamin, hogyan is függ össze a családalapítással, mikor érdemes kezdeni az előkészületeket és milyen titkokat árulunk el még neked? Olvasd végig a cikket és sok új információt adunk számodra na, de kezdjük az elején. A gyermekvállalás nagy feladat minden szülő számára.

A nők nagy része ma már nagy odafigyeléssel készül erre az időszakra. Sokan életmódot váltanak, valaki a táplálkozás terén, valaki pedig próbálja a stresszes helyzeteket kerülni.

Fontos tudni, hogy a magzatvédő-és terhesvitaminoknak szintén hatalmas szerepük van mind a három szakaszban (terhesség előtt; terhesség közben és után is).

Ebben a cikkben bővebben olvashatsz a felkészülésről, a terhesvitaminokról, melyek olyan speciális vitaminkészítmények, amelyek egyszerre támogatják a várandós édesanya és rajta keresztül a fejlődő magzat egészségét.

terhesseg elott

Hogyan készülj fel pároddal a fogantatás előtti periódusra?

Érdemes a babatervezéskor felkészíteni a szülők testét, mind az Anyukának, mind az Apukának. Ajánlott a dohányzást és az alkoholfogyasztást is elhagyni.
Nőknek már a család tervezéskor javasolt: ha még nem sportolunk, akkor szépen, rendszeres testmozgással fokozhatjuk az általános kondíciót, nagy figyelmet fordítva a has-, hát- és törzsizmokra. Így a terhesség alatt megkönnyíthetjük a pocak „cipelését”.
Ha erős és feszes hasizommal rendelkezünk, akkor a nők hasa nem fog megnyúlni annyira, így a bőr károsodása minimális lesz, valamint a regeneráció is gyorsabb lesz.

Terhesvitamin szerepe családtervezésekor

Manapság egyre gyakoribb a terhesvitaminok szedése, már a babatervezés korai szakaszában, amelyek vitamin- és ásványianyag-tartalmuk révén segítenek a fogantatásban, és a magzat egészséges fejlődése szempontjából is fontosak. Nem mindegy mikor kezdjük el, mert nem az az első lépcső, hogy abba hagyjuk a védekezést, hanem hogy elkezdjük feltölteni vitamin és ásványianyag készletünk.

 

Mikor kezdjük el és hogyan válasszunk terhesség előtti vitamint?

 

A fogantatás előtti minimum három hónappal érdemes elkezdeni a felkészítő multivitaminok, azaz a terhesvitaminok szedését, amelyek jelentős mértékben csökkentik a velőcsőzáródási és más fejlődési rendellenességek kialakulásának valószínűségét.
Ezzel feltöltjük szervezetünk vitamin- és ásványi anyag raktárait. Hisz a magzat fejlődésében már azelőtt jelentős dolgok zajlanak, minthogy tudnánk a terhességről.

Fontos arra figyelnünk, hogy a babatervezés kezdeti szakaszában és a várandósság során a terhesvitamin a lehető legjobban lefedje a napi szükségletet.

Ha nem fogyasztunk más vitaminkészítményt, fontos, hogy minden vitamin szerepeljen benne a felnőtteknek minimálisan ajánlott napi mennyiség egészével. A legfontosabb magzatvédő vitaminok közé tartozik a: B2-, B6- és B12-vitamin, valamint a vérképzéshez szükséges vas. A szinte minimális követelményként ajánlott 400 mcg folsav és a csontképzéshez szükséges kalcium.

Érdemes átolvasgatni a vitaminok listáját, mert tényleg a legalapvetöbb, hogy gyermekünknek már ideje korán megteremtjük azt az alapot, amiből egészségesen építkezhet a kis teste.

A férfiaknak is fel kell készülniük termékenységi vitaminok szedésével.

 

Fontos megemlíteni, hogy az erősebbik nem is a rengeteg stressz és nem megfelelő életmódok miatt jobb, ha felkészül a terhesség elött, mert az örökítöanyag minőségét javítani tudja, ha időben ök is elkezdenek figyelni magukra.
Ez tényleg egy olyan dolog, ami két félen múlik. Nem szabad elbagatalizálni, ha ez egyik fél már odafigyel érdemes a másiknak is.
Kezdjétek el együtt minnél hamarabb.


A következö lépés a terhesvitaminok, hogy mi is az a terhesvitamin?

A magzatvédő vitaminok, azaz a terhesvitaminok a várandós nők igényei szerint kifejlesztett vitaminkészítmények, amelyek nemcsak a kismama egészségéhez, hanem a magzat egészségét és fejlődését is támogatja. A magzatvédők (ilyen például a GAL Babaváró vitaminok; JutaVit Magzatvédő terhesvitamin) tartalmazzák azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, amire a három szakaszban (előtt, alatt és után) mind a kismamának, mind a magzatnak szüksége van. 

Sokszor hallani, hogy egy kismama a terhesség alatt vitaminhiányos. Ez annak köszönhető, hogy a terhesség alatt a magzat folyamatosan fejlődik és elszívja az anyuka elől a szükséges vitaminokat és tápanyagokat.
A terhes-, magzatvédő vitaminok szedésével a vitaminhiány elkerülhető.
Mindenképp a legszebb ajándék, amit elsőnek adhatok a születendő gyermeteknek az az egészség.
Az gyermek és szülök egsézsége egyaránt fontos.

És a legtöbbet elhangzott kérdés: A terhesvitamin-t csak a szülésig kell szedni?

 

Ez egy tévhit, hisz a baba születése nem azt jelenti, hogy abba kell hagyni a terhesvitaminok szedését. Mivel a szoptatás során a baba továbbra is az Anyuka szervezetéből kapja a számára szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat. A szülést követő időszakban, a szoptatás alatt ezért továbbra is érdemes vitaminokat szedni.
Ekkor célszerű olyan vitaminkészítményt választani, ami összetevőiben alapvetően a szoptatás időszakát segíti (Szoptatás alatti vitamin csomag). Ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a baba az anyatejen keresztül hozzájuthasson a legfontosabb vitaminokhoz és megakadályozza, hogy a kismama vitaminhiányos legyen.


További információk a terhesvitaminokról