Amit a terhességi vitaminokról tudni érdemes

Minden, amit tudnod kell a terhességi vitaminokról

“Ha pontosan megértjük a vitaminok működését, és megfelelően alkalmazzuk őket, akkor az emberi szenvedés mértékét olyan mértékben tudjuk majd csökkenteni, amit ma még a legnagyszerűbb elme sem képes elképzelni.”

/Szent-Györgyi Albert,1939/

A tervezett gyermekáldás minden nő és család életének valódi csúcspontja. Egy olyan fantasztikus utazás, amelynek végén két ember szövetsége a család szentségében teljesedik ki. Egy leendő édesanyának hatalmában áll és felelőssége is, hogy a benne megfoganó új életnek a lehető legtökéletesebb otthont biztosítson. Minden kétséget kizáróan ez lesz életünk legnagyobb vállalkozása. Ebbe az izgalmas kalandba azonban – csak úgy, mint egy messzi, ismeretlen táj felfedezésébe – érdemes felkészülten belevágni.

Hogyan készüljek a várandósságra?

A várandósságra történő felkészülés fontos és komplex folyamat, hiszen szervezetünknek egy másik életet is táplálnia kell majd, ami fantasztikus, ám nem kis feladat. Éppen ezért a női szervezet egészét érdemes top formába hozni a sorsdöntő légyottig. Mindez magában foglalja az életmódunk alapos felülvizsgálatát, hiszen ha esetleg volna min csiszolni, úgy ezt a felkészülés időszakában tudjuk korrigálni. Amennyiben aktuális, a dohányzást haladéktalanul abba kell hagyni és a hétvégi borozgatásnak is érdemes egy időre búcsút inteni a siker érdekében. 

Minimum 3 hónappal, még jobb, ha fél évvel előtte megkezdjük a rákészülést, hogy várva várt babánk számára a legkedvezőbb feltételeket tudjuk biztosítani. 

Fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, ami legalább 2-3 liter tiszta vizet jelent naponta. Táplálkozásunk legyen egészséges, változatos és színes. Együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt és minőségi, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételt és magzatvédő vitamint.

hogyan készüljek a várandósságra?

Hangolódás lélekben

Ha eddig nem tettük, törődjünk kicsit jobban a lelkünkkel, elkezdhetünk lassítani az addig feszített munkatempón. Iktassunk be egy kis jógát és relaxációt is a napirendünkbe! Mindkettő csodálatosan hat majd az érzelmi állapotunkra. A teherbeesés nem csupán testi, hanem lelki folyamat is, amelyben a kiegyensúlyozottság és harmonikus belső állapot jelentős súllyal esik latba. Gyakorta előfordul sajnos, hogy a túlzott stressz, a rendezetlen lelki állapot útját állja a gólyának. A stressz levezetésének, illetve fizikai erőnlétünk növelésének legjobb módja a rendszeres, legalább heti 3x végzett bármilyen sporttevékenység. Lehet ez konditermi edzés, zumba, tánc vagy úszás, bármi, ami a szívünknek kedves. Melegen ajánlott elvégezni egy Kriston intimtorna tanfolyamot is, hiszen ha van olyan részünk, aminek a fittségéről, rugalmasságáról gondoskodni érdemes ebben a helyzetben, azok a szülési izmok.

Irány a nőgyógyász!

Ebben a szakaszban főszerephez jut a nőgyógyászunk is, aki elvégzi az ilyenkor szükséges vizsgálatokat. Ő lesz az, aki tájékozódó vérvételre irányít és megállapítja, hogy van-e bármilyen lehetséges nőgyógyászati akadálya a babavállalásnak. Ezt a lépést azért is érdemes legalább fél évvel előtte megtenni, hisz ha esetleg szükség van valamilyen beavatkozásra, ezt meg tudjuk ejteni a tervezési időn belül. Orvosunk lesz az, aki javasolja valamelyik magzatvédő vitamin szedésének elkezdését is, hiszen a terhesség vitamin szempontból is egy kitüntetett állapot. A vitaminok és ásványi anyagok egyébként is nélkülözhetetlen építőköveink, a terhesség alatti vitaminszükséglet pedig jelentősen megemelkedik. Így az esetleg megcsappant raktárainkat alaposan fel kell töltenünk. 

Hiszen ha még nekünk sincs elég, abból hogyan fogunk adni a pocaklakó kisbabánknak?

A szervezet okos, nagyon is elképzelhető olyan vitaminhiányos állapot, amelyben pusztán csak emiatt nem tud létrejönni terhesség. Az első trimeszter kifejezetten az az időszak, amikor a baba még nem túlságosan agresszíven vonja el tőlünk a vitaminokat, nyomelemeket, így jobban ki van szolgáltatva az anya aktuális raktárkészletének.

Terhesség előtti vitaminok

Gyakran felmerülő általános kérdés, hogy miért szükséges egészséges embereknek a vitaminpótlás? Vannak akik úgy vélik, felesleges a magzatvédő vitamin terhesség előtt. Majd bevisszük a táplálkozással, nem? Sajnos a válasz az, hogy nem. Az élelmiszereink, a zöldségek, gyümölcsök ma már korántsem tartalmaznak annyi vitamint és ásványi anyagot, amennyit hajdanán. Csak a példa kedvéért, ahhoz, hogy E vitaminból bevigyük a minimálisan szükséges mennyiséget, egy 50 kg-os nőnek meg kellene ennie minimum 1,5 kg mandulát vagy 53 kg paradicsomot minden áldott nap. Jelentkezzen, aki képes erre! Épp ezért, ha magunk számára sem tudjuk biztosítani a kellő vitaminszintet pusztán a táplálkozással, akkor nem kérdés, hogy a terhesvitamin babatervezéskor abszolút nélkülözhetetlen. Amikor már nem az a kérdés, hogy kell-e vitamint szedni, akkor a következő felmerülő gondolat a “milyen vitamint szedjek terhesség előtt?” Vannak kimondottan a felkészülés fázisát megcélzó vitaminkészítmények, de el lehet kezdeni szedni valamelyik terheseknek szánt vitamint is.
Nézd meg terhességi elötti vitaminjainkat a gombra kattintva.

Kismama vitamin avagy magzatvédő vitamin

Amikor végre megtörtént a csoda és áldott állapotba kerültünk, szembesülünk a következő kihívással: terhesség alatt milyen vitamint szedjek? Azt már megállapítottuk, hogy a terhesség vitaminszükséglete jelentősen megnő. Ezt kiszolgálandó, a terhesség alatt szedhető vitaminok palettája igen színes, ma már számos minőségi terhesvitamin közül válogathatunk kedvünkre. Egy a lényeg, vitaminok terhesség alatt kötelezőek, hiszen számos folyamat katalizátorai. 

Az egész várandósság egy tökéletesen megalkotott folyamat, egy valóságos csoda. 

Még ha a kismama nem is érez különösebb változást a testében, anélkül ad át önszántából minden szükséges vitamint és ásványi anyagot a pocaklakójának, hogy tudna róla. Például elégtelen anyai kálcium szint esetén az anya a saját csontjaiból vonja el azt, hogy a babának legyen elég. Ennek megfelelően minden további nélkül tud csontritkulás elindulni akár egy fiatal nő szervezetében is. Érdekes, nem igaz? A babának nem feladata tekintettel lenni az anyai vitaminkészletre és nem is teszi: egyszerűen elveszi, amire szüksége van és ez így van jól! Éppen emiatt esszenciális odafigyelnünk a terhességi vitaminok szedésére, hogy se az anya se a baba szervezete ne szenvedhessen hiányt semmiből. Nézd meg árukészletünk a gombra kattintva.

Legjobb multivitamin férfiaknak

Habár a női szervezet rendeltetett életteret biztosítani a pici babának, legalább olyan fontos figyelmet szentelni a férfi egészségének is. Sokan valóban csak az anyai szervezetre fókuszálnak, hogy azt tökéletesítsék, azonban a történet másik fele az apai egészségen múlik. Éppen ezért érdemes képbe kerülni a férfi multivitamin vagy babaváró férfivitamin jelenségével. Nem mindegy, milyen minőségű és mennyiségű kiskatonát tud a férfi szervezete csatasorba állítani. A stresszes életmód, a helytelen táplálkozás, esetleges dohányzás, alkoholfogyasztás mind-mind kedvezőtlenül befolyásolják a spermiumok minőségét és mennyiségét. Nem is beszélve az ivóvízhálózatból ki nem vonható hormonokról, melyek a női fogamzásgátlókból maradnak vissza az ivóvízben. 

Mindezek miatt a leendő apukáknak éppúgy indokolt az életmód felülvizsgálata, akár az anyukáknak. 

A férfi termékenységnövelő vitaminok létjogosultsága pedig szintén vitathatatlan. A női vitaminokhoz hasonlóan jelentősen megemelkedett a száma a kimondottan férfi vitaminoknak is, így ma már a leendő apukák is válogathatnak. Ebben a kategóriában is vannak olcsóbbak, ami nagyságrendileg 6-8000 Ft-ot jelent havonta (Netamin Xerex, Ferulant, ). Ezt követi egy valamivel drágább kínálat, melynek havi adagja 10-14.000 Ft körül mozog. (Pro Creation, fer14 extra) Aki még tovább szeretne menni, azok számára van egy még borsosabb kategória, az ide tartozó vitaminkészítmények árát 17-23.000 Ft között találjuk. ( Conception, Trimeszter Men, Goodwill Profertil)
Nézd meg a mi kínálatunk a gombra kattintva.

Terhesvitamin árak

A női terhesvitaminok árai is nagyon széles palettán mozognak, így mindenki pénztárcájának megfelelően tud választani közülük. Összességében azt lehet elmondani, hogy van a kimondottan olcsó kategória, melyek havi adagja megközelítőleg 1000-2000 Ft-ra jön ki (dm terhesvitamin, Jutavit terhesvitamin). Az ettől valamivel drágább magzatvédő vitaminok havonta nagyjából 3000-5000 Ft-ba kerülnek ( Elevit terhesvitamin, Gravida terhesvitamin, Femibion terhesvitamin,). Van azonban egy még magasabb kategória, melyekre havi szinten 6-12.000 Ft-ot is elkölthetünk. (Gal terhesvitamin, Netamin terhesvitamin, Pro Creation nőknek illetve a Czeizel terhesvitamin)

Melyik a legjobb terhesvitamin?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha a babaváró vitaminok árai ekkora varianciát mutatnak, mégis melyiket válasszam? Teljesen természetes módon minden kismama a legjobbat akarja a magzatának, épp ezért merül fel oly gyakran az a gondolat is, hogy melyik terhesvitamin a legjobb? A drágább valóban jobb is, vagy elegendő lenne az olcsóbbak közül válogatni? Összességében az mondható el, hogy a drágább vitaminokat nagyobb valószínűséggel állítják elő minőségibb, természetesebb alapanyagokból. A bennük lévő hatóanyagok jó eséllyel szervezetünk számára megfelelőbb szerves vagy épp szervetlen kötésben találhatók. Ilyen például a Gal, vagy a Netamin terhesvitaminjai. Most pedig nézzük meg, melyek a legfontosabb tudnivalók a főbb vitaminokkal kapcsolatban.

Folsav a nyitott gerinc elkerülése érdekében

A várandósság és a várandósságra való felkészülés időszakában a legfontosabb, amiről gondoskodnunk kell, a megfelelő folsav bevitel. A folsav, vagy más néven B9 vitamin, a vízoldékony B vitaminok csoportjába tartozó vitaminféleség. Megfelelő mennyiségű bevitele az úgynevezett velőcső (ha úgy tetszik, idegcső) záródási rendellenességek megelőzése miatt nélkülözhetetlen. A velőcső záródása a terhesség legelső heteiben történik meg, abban az időszakban, amikor sok esetben még tudomást sem szereztünk áldott állapotunkról. Emiatt különösen lényeges, hogy minimum a folsavat kezdjük el szedni már a terhesség tervezési időszakában. Remek termék erre például a Netamin szerves folát tabletta, de a Netamin mio-inozitol por, vagy a Jutavit inositol is használják. De a cikkünk érdemes elolvasni, hogy a folsav vagy folát a jobb.

A folsavra is igaz, mint minden egyéb nyomelemre és vitaminra, hogy valamennyi található belőle bizonyos ételekben, de koránt sem elég. 

Jó folsav források: hüvelyesek (bab, borsó, lencse), spenót (gazdag vasban is) illetve a brokkoli. Megemlítendő továbbá a spárga, a földimogyoró, a tojás és az avokádó is, ezeket is fogyasszuk bátran!

C vitamin kismamáknak

Talán a terhességben szedhető C vitaminnal kapcsolatban terjeng a legtöbb tévhit a vitaminok tekintetében. Nem segít a helyzeten, hogy a “Kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét” elv itt nem igazán használható. Hogy miért? A köztudatban sokszor még mindig a skorbut megelőzésének legminimálisabb adagja él (60-80 mg). Nem ritka szituáció az sem, hogy sokszor a gyógyszertárban óva int a gyógyszerész, hogy terhességben maximum 60-80 mg szedhető, mert a C vitamin vetélést okozhat. Napjainkra legalább odáig eljutottunk, hogy az átlag orvos 1000 mg C vitamin szedését már meri javasolni, de maximum annyit! Azonban még a legóvatosabb becslés is azt mondja, hogy 30 mg C vitaminra van szüksége szervezetünknek testsúly kilogrammonként. Ez azt jelenti értelemszerűen, hogy egy 20 kg-os gyermeknek minimum 600 mg, egy 70 kg-os felnőttnek pedig legalább 2100 mg C vitaminra van szüksége naponta. 

Nem hébe-hóba, hanem naponta! 

Ha normál állapotunkban, azaz nem terhesen mondjuk egy 50 kg-os nőnek minimum 1500 mg C vitamin az igénye, terhesen hogy lenne már elég 60-80 mg? De abban is megegyezhetünk, hogy még az 1000 mg is kevés, főképp nátha szenzonban. Arról nem is beszélve, hogy a C vitamin vízben oldódó vitamin, a felesleg (már ha van) a vizelettel nagyon hamar kiürül, aligha lenne képes vetélést okozni. A vitaminokkal kapcsolatban általános érvényű szabály, hogy problémát az okoz, ha nem visszük be a megfelelő mennyiséget, nem pedig fordítva.

C vitamin és a vesekő

Az a kérdés is parázs viták okozója szokott lenni, hogy a “túl sok” C vitamin vesekövet okoz. Az erre vonatkozó kutatások nem tudták ezt igazolni. Azt viszont igen, hogy még egy egyszerű nátha is fokozza a szervezet C vitamin igényét, nem hogy egy megterhelőbb állapot, esetleg komolyabb betegség. Érdemes tudni arról, hogy a vitamin attól vitamin, hogy a szervezet nem képes előállítani, azt más forrásból kell magunkhoz vennünk. 

A C vitamin azonban mindössze a Föld maroknyi élőlénye számára vitamin, ugyanis többségük képes előállítani.

 Az emberen kívül talán csak a tengerimalac és a füstifecske nem képes rá. A többiek 3-15 grammot állítanak elő maguk számára és érdekes mód nem nagyon látni példának okáért veseköves kecskét. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós szerint a C vitamin annyira fontos táplálék, hogy a boltok polcain a só és a cukor mellett lenne a helye! Ő maga is 1000 mg-ot fogyasztott naponta, amit betegesebb időszakaiban jelentősen tovább emelt. Az is tévhit sajnos, hogy “nem bogyókat kell kapkodni fiam, hanem egyél sok nyers gyümölcsöt,zöldséget mert abban van a rengeteg C vitamin!” 

Na de biztos ez? 

Ha maradunk az 50 kg-os nő példájánál, figyelembe véve az OÉTI által kiadott értékeket, megdöbbentő eredményeket kapunk. Ahhoz ugyanis, hogy ez a nő fedezni tudja a minimális (1500 mg) C vitamin szükségletét, meg kellene ennie legkevesebb 2,25 kg zöldpaprikát vagy 3,75 kg citromot, 21 kg meggyet vagy minimum 30 kg almát naponta. Ennyit változott az élelmiszerek vitamintartalma az évek, évtizedek során.

Kollagén terhesség alatt

Vitán felül áll, hogy várandósság idején a szervezet hatalmas terhelésnek van kitéve. Kitágul a hasfal, megnyúlik a bőr, terheltebb a gerinc és az ízületek is, a szüléskor végbemenő változásokról nem is beszélve. Mindez a természet csodájából képes lezajlani úgy, hogy akár minden ugyanúgy visszarendeződhessen az őt megillető helyére. De mitől függ az, hogy maradéktalanul visszarendeződik-e? A szervek, szövetek rugalmasságától, amit a megfelelő minőségű és mennyiségű kollagén ad. A kollagén megfelelő mennyiségben és minőségben történő előállításához azonban elegendő C vitaminra van szükség. A kisbaba testének felépítése rengeteg kollagént igényel, ha pedig választásra kényszerítjük az anya szervezetét, egyértelműen a babát választja majd. 

Egy anyai szervezet mindent megtesz azért, hogy a babáját a legnagyobb egészségben tudhassa. 

Mindebből kiindulva láthatjuk azt is, hogy a terhességi fáradékonyság, a kismama immungyengesége egyáltalán nem természetes folyamat. Egyszerű következménye a vitamin-és ásványi anyag hiánynak. Netamin multivitamin kollagénnel, hialuronsavval, Gal C komplex, Jutavit kollagén komplex, Vitaking Hialuronsav+kollagén komplex

D3 vitamin terhesség alatt

A D3 vitamint  – lévén zsírban oldódó vitamin- talán még nagyobb misztérium övez a túladagolhatóságot illetően. A szájon át bevitt D3 vitaminnak még további átalakuláson kell keresztülmennie, hogy aktív forma váljon belőle. A szervezet pedig okos, csak annyi aktív formát állít elő, amennyire ténylegesen szüksége van, így lényegében lehetetlen túladagolni. A hiányával kellene inkább foglalkozni, hiszen D vitamin hiány várandós hölgyeknél extrém gyakori. A megfelelő dózisú D vitamin (2-4000 NE naponta) erősíti a fogamzóképességet, jótékonyan hat az immunrendszerre, idegrendszerre, csontokra, fogakra, a szív-érrendszerre illetve az újszülöttek egészségére is. D vitamin található: halolajokban, tojásban, gombában. Netamin vegán D vitamin szájspray

A vitamin

Sokat vitatott a terhesség alatt szedett, zsírban oldódó A vitamin kérdése is. Nem csupán antioxidánsként remek, de a szem egészségéért is felel. Ahogyan a D vitamint sem, úgy az A vitamint sem lehet túladagolni. Az A vitamint béta-karotinból állítják elő, ami az A vitamin előanyaga. Ennek általánosan ajánlott napi adagja legkevesebb 5000 NE. Egy természeti népet, a hunzákat megfigyelve, a tudósok érdekes felfedezést tettek. A hunzák egyik fő tápláléka a sárgabarack, melynek minden egyes részét használják: nyersen, szárítva, magját porrá őrölve, olajjá sajtolva. A hunzák 15-20x annyi A vitamint fogyasztanak, mint ami a javasolt napi mennyiség. Nem hogy mérgezés tüneteit nem produkálják, de nem ritka köztük a 100 év feletti életkor sem. Magasabb A vitamin tartalmú ételek közé soroljuk a sárgarépát, édesburgonyát, kelbimbót, kelkáposztát, brokkolit, a spenótot és a májat is.

Vitamin fogyasztás és a nagysúlyú babák

A terhességi vitaminokkal kapcsolatban gyakran felmerülő tévhit az is, hogy nem szabad belőlük túl sokat szedni, mert felfújja a gyereket. A vitaminszedésnek közvetlen hatása nincs a babák növekedésére, közvetett azonban van. A helytelen arányban szedett vitamin ugyanis tényleg képes étvágyat csinálni és a kismama túlzott kalória bevitele okán már való igaz, a babája is nagyobb lehet, aki vele együtt hízik. Azonban ezt az étel okozza, nem pedig maga a vitamin. Figyelni kell a vitaminok finom egyensúlyára!

B vitamin terhesség alatt

Gyakran tévesen óva intik a kismamákat a vitaminfogyasztástól, mondván különösképpen a B vitaminok hízlalnak. Az igazság az, hogy valójában nem a vitamin hízlal, hanem az, ha nem szedünk melléjük egyéb fontos vitaminokat. Ilyenkor ugyanis tényleg felborulhat az anyagcsere és nőhet a testsúly. Ha azonban kiegyensúlyozott formában visszük be őket, ez az eset nem fordulhat elő. A B vitaminok családját összefoglaló néven B komplexnek hívjuk. Ezek egymáshoz viszonyított aránya nagyon lényeges. Tapasztalat például, hogy a B6 csak B2-vel együtt tudja a hatását kifejteni. Ahogyan az is, ha egy személy aránytalanul sok B1-et és kálciumot szed, C vitamin hiány léphet fel. Ez enyhe esetben kimerül némi fogíny érzékenységben. B vitaminban gazdagabb ételek: tojás, élesztőpehely, tejtermékek, belsőségek, búzakorpa, lazac, hüvelyesek, spenót.

Láthattuk, hogy a vitaminok nem kiegészítők, hanem mindennapi életünk nélkülözhetetlen szereplői, melyekből naponta el kell fogyasztanunk egy jól meghatározható mennyiséget. Különösen igaz ez az áldott állapot időszakára, hiszen az egyik legelső ajándék, amit pocaklakó babánknak adhatunk, az az egészség. 

 

 

“Amikor képes vagy arra, hogy segíts embertársaidon, ez a képesség megszűnik pusztán képesség lenni és felelősséggé válik.”

/Adelle Davis/

Nézz körbe webshopunkba, hogy egészség ajándékát megadhasd gyermekednek.