Gyermekvállalás. Miért fontos, hogy tudatos legyen?

miért fontos a tudatos gyermekvállalás

Tudatos életmód.  Ugye Te is sokat hallottad már?
Az egész életünket tudatosan kell megterveznünk, mindent szépen sorban egymásra építve.

De nézzük csak, miért is fontos a tudatos gyermekvállalás és családtervezés.

Az utóbbi évtizedekben megváltoztak a klasszikus női szerepek a társadalom egy nagy átalakuláson ment át.

A nők hosszabb ideig tanulnak, egyre többen tartják fontosnak a felsőfokú végzettséget, amely a karrier szempontjából manapság elengedhetetlen.

Természetesen ezzel a gyermekvállalás ideje kitolódik és így erre az életszakaszra az anyaságra is tudatosabban készülnek fel.

Azt, hogy a gyermekvállalás mikor, melyik életszakaszban a legmegfelelőbb sok minden befolyásolja.

A várandósság előtt egy teljes egészségi állapot felméréssel érdemes kezdeni Számos veleszületett rendellenességnek, várandóssági komplikációnak, vetélésnek illetve koraszülésnek a kockázata csökkenthető a tudatos felkészüléssel..

életmód, mozgás, táplálkozás, pihenés, gyermekvállalás

Életmód, táplálkozás, mozgás, pihenés!!

 

 

A cél az egészséges és kiegyensúlyozott valamint tartható étrend.


Az egészséged szempontjából minden amit eszel és iszol fontos. Ne feledd! A megfelelően összeállított étrend egészségesebbé tesz.

Egyél változatosan és törekedj a mértékletességre. Mindig csak kis lépésekben változtass a szokásaidon a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében.

Fontos, hogy szépen lassan szoktasd a szervezeted a változáshoz. A drasztikus megoldások nem vezetnek sikerre.
A tányérodon rendszeresen szerepeljen zöldség, gyümölcs, gabonaféle, hal, soványhús és tejtermék.
Ne feledd, hogy a megfelelő energiabevitelnek igazodnia kell az életkorodhoz, a testtömegindexedhez és a fizikai aktivitásod mértékéhez.

vitamin gyermekvállalás

Gondoskodj a megfelelő vitamin bevitelről már gyermekvállalás elött!

Már gyermekvállás elött érdemes vitaminraktárjainkat feltölteni a megfelelő vitaminokkal, mert  már akár a fogantatást is egyszerűbbé tehetjük és arról se feledkezzünk meg, hogy megfelelő mennyiségü vitaminok és ásványi anyagok már a terhesség első heteiben is fontosak lehetnek.
Legtöbb esetben amikor a kismama tudomására jut, hogy babát vár, akkor már több hét el is telhet, ezért fontos már idöben elkezdjük vitaminok szedését.

Továbbá a várandósság alatt a kismama vitaminigénye is megnő amelyet sajnos a gondosan megválogatott étrendel sem lehet kielégíteni. Ezért a speciális vitaminok segítenek a megfelelő vitaminok és ásvényi anyagok szervezetbe juttatásában.

De ne feledd! -hogy nem helyettesítik az egészséges és kiegyensúlyozott étrendet.

Várandós vitaminok:

A tudatos gyermekvállalás egyik fontos alap pillére, hogy amikor még csak tervezed a babát érdemes várandósoknak ajánlott vitamin készítménnyel támogatni a szervezetedet annak érdekében, hogy a vitamin és az ásványianyagok bevitele biztosított legyen.

Legfontosabb vitaminok:

Folsav vagy inkább folát: Az egyik legfontosabb vitamin amelynek számos magzati fejlődési rendellenesség esetében megelőző illetve kockázatcsökkentő szerepe van. Többek között csökkenti a vetélés és a szülés alatti komplikációk esélyét.

D vitamin: Az egészséges csontrendszerért felelős valamint segíti a kálcium felszívódását.

Tudj meg többet a a terhesvitaminokról,
“amit a terhesvitaminokról tudni kell” cimű blog cikkünk.

mozgás és sport gyermekvállalás

Mozogj rendszeresen a testi lelki egészségedért!

A mozgás segít megelőzni a stresszt és a depressziót, a fáradékonyságot, a fejfájást, a hátfájást, a lábgörcsöket és a annak duzzanatait. A rendszeres testmozgás fokozza a szív és tüdő kapacitását. Az izommunka csökkenti a vérzsírszintet a vérnyomást és a vércukorszintet. A rendszeres testmozgás segít megőrizni az ideális testsúlyt.

pihenés és kikapcsolódás gyermekvállalás elött

Fordíts időt a pihenésre és a kikapcsolódásra!

Pihenésnek nevezhetünk minden olyan aktív és passzív tevékenységet ami a mindennapi feszültségtől mentesíthet örömet és kikapcsolódást nyújt.
Engedj meg magadnak egy kis pihenést, ez frissítően hat a testedre és a lelkedre is.
Mindenkinek más az ami a leggjobban ki tudja kapcsolni. Élvezetes dolog megtalálni azt ami számodra a legfegmelöbb kikapcsolódást nyújtja és elengedhetetlen a gyermekvállalás elött már beépíteni a mindennapi életedbe.

gyermekvállalás stresszmentesen mert kettön áll a vásár

 

 

Apai szerepek a várandósság előtt.

A fogantatás sikerében illetve a magzat egészséges fejlődésének sikerében nem csak az anya, hanem az apa étrendje, egészségi állapota valamint életmódja is meghatározó szerepet játszik.
Fontos odafigyelnetek egymásra, mert a gyermekvállalás mindenképp kettőtökön múlik.
Ajánlott a kevesebb stressz és több egészséges életmód minkettőtök számára.

Ne feledd! A tudatos család tervezés alapja, hogy kezdd el a felkészülést már három hónappal a tervezett fogamzás előtt.
Mert nem mindegy milyen környezet várja a kis magzatunk befogadását.

A legszebb első ajándék, amit adhatsz gyermekednek az az egészség.