Hogyan befolyásolja étkezésed a kisbabád jövőbeli egészségét?

Egészséges étrenddel a fogantatásért.

Különösen fontos, hogy minden kismamama a terhessége alatt megfelelő figyelmet fordítson a testi-lelki jólétére.  Figyelj jobban a táplálkozásodra!

Ne feledd! Az egészséges terhességhez vezető út az egészséges táplálkozáson át vezet.

Fontos kérdés, hogy
mikor kezd az egészséges terhességhez tartózó étkezés alapjait?

Nos, a válasz egyszerű is lehet. Mindig étkezz egészségesen. Természetesen sokan nem tudják ezt kivitelezni, de akkor mégis mikor?

Célszerű már a baba tervezésétől bevezetni egy kiegyensúlyozott egészséges étrendet. A kiegyensúlyozott táplálkozás már a várandósság előtt segít biztosítani a szervezeted számára a vitalitásodhoz és az egészségedhez nélkülözhetetlen tápanyagokat ezzel is elősegítve a sikeres teherbeesést.

Az egészséges étrend segít fenntartani a különböző tápanyagok közötti egyensúlyt. Ahhoz, hogy változatosan és kiegyensúlyozottan étkezz ajánlatos naponta több zöldséget-gyümölcsöt fogyasztanod, gabonaféléket kevesebb mennyigégben illetve kisebb adag halat-vagy húst valamint zsírszegény tejterméket.

 

Ne feledd el azt se, hogy a megfelelő mennyiségű -legalább napi 2 liter- vízfogyasztás szintén nagyon fontos az egészséged számára.

 

Mennyit és miket együnk a táplálkozások során terhesség alatt?

 

Fontos szem előtt tartanod, hogy nem kettő helyett eszel. A terhesség alatt csak mindössze napi 300 kaloriával többre van szükséged.

Az egészséges étrendet ki lehet egészíteni terhességi vitaminokkal. Így te is elláthatod a tested minden olyan tápanyaggal, amelyre szüksége van a szervezetednek a terhességre való felkészüléshez.

Fehérjéből és bizonyos vitaminokból, ásványi anyagokból, mint például vasból, folsavból és kálciumból többre van szüksége a szervezetednek.

Fehérje

A fehérje kritikus fontosságú a csecsemő szöveteinek és szerveinek, beleértve az agyat is, megfelelő növekedésének biztosításához. Segít a mell és a méh szövetének növekedésében a terhesség alatt is.

Még szerepet játszik a fokozott vérellátásban is, lehetővé téve, hogy több vért küldjön a babájának.

A fehérjeszükségletnek növekednie kell a terhesség minden trimeszterében. A kutatások szerint a terhesség alatti fehérjebevitelnek még magasabbnak kell lennie, mint néhány jelenlegi ajánlás. 

Körülbelül enni kell 70-100 g fehérje naponta, a testsúlyától és a trimesztertől függően. Beszéljen orvosával, hogy megtudja, mennyire van szüksége konkrétan.

A jó fehérjeforrások a következők:

  • sovány marhahús és sertéshús
  • csirke
  • lazac
  • diófélék
  • mogyoróvaj
  • túró
  • bab

Kalcium

A kalcium segít felépíteni a csecsemő csontjait és szabályozza a szervezet folyadékhasználatát. 

Terhes nőknek szükségük van 1000 mg kalcium, ideális esetben két 500 mg-os adag naponta. Valószínűleg további kalciumra lesz szüksége a szokásos prenatális vitaminok kiegészítéséhez.

A jó kalciumforrások a következők:

  • tej
  • joghurt
  • sajt
  • alacsony higanyértékű halak és tenger gyümölcsei, például lazac, garnélarák, harcsa és könnyű tonhalkonzervek
  • kalcium-tofu
  • sötétzöld, leveles zöldségek

Folsav

A  folsav (inkább szerves folát) fontos szerepet játszik az idegcső hibáinak kockázatának csökkentésében. Ezek olyan fő születési rendellenességek, amelyek befolyásolják a csecsemő agyát és gerincvelőjét.

Ha terhes vagy, az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Főiskola (ACOG) 600-800 mcg folátot ajánl . Ezekből az ételekből folátot kaphat:

  • máj
  • diófélék
  • szárított bab és lencse
  • tojás
  • dió és mogyoróvaj
  • sötétzöld, leveles zöldségek

Vas

A vas nátriummal, káliummal és vízzel működik, hogy fokozza a véráramlást. Ez segít abban, hogy elegendő oxigénellátás történjen mind Ön, mind a baba számára.

Naponta 27 mg vasat kell kapnia, lehetőleg néhány C-vitamin mellett, hogy növelje a felszívódást. A tápanyag jó forrásai a következők:

  • sötétzöld, leveles zöldségek (észreveszed a trendet ezzel?)
  • citrusfélék
  • dúsított kenyerek vagy gabonafélék
  • sovány marhahús és baromfi
  • tojás

A magzati agy fejlődésének szempontjából nagyon fontos, hogy az úgynevezett Omega3 zsírsavak megfelelő mennyiségben kerüljenek fogyasztásra.

Mivel a terhesség első néhány hete igen kritikus időszak a baba fejlődésének szempontjából, ugyanis ekkor fejlődik ki az idegcső amelyből az agy, valamint a gerincvelő alakul majd ki. Mire kiderül a terhesség addigra már a babának számos létfontosságú szerve kifejlődött

Ezért már az első pillanattól fogva biztosítsd a születendő gyermeked számára a szükséges tápanyagokat, tehát kezdd el a terhesvitamin szedését már a várandósság tervezésekor.
További információk megtudhatsz a legfontosabb terhesvitaminokról, “Amit a terhességi vitaminokról tudni érdemes” blogcikkünkben.

Növelheted a teherbeesés valószínűségét, ha a pároddal követtek egy megfelelő, kiegyensúlyozott étrendet, amely később mind a mama, mind a baba egészségének megőrzésében nagy szerepet játszik.

Forrás:
https://www.healthline.com/health/pregnancy/nutrition
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4942872/
https://www.healthline.com/health/8-fast-facts-about-calcium
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5561751/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-Consumer/#:~:text=Calcium%20absorption%20is%20best%20when,and%20constipation%20in%20some%20people.
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-Consumer/#:~:text=Calcium%20absorption%20is%20best%20when,and%20constipation%20in%20some%20people.
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-Consumer/#:~:text=Calcium%20absorption%20is%20best%20when,and%20constipation%20in%20some%20people.