Mennyire befolyásolja a stressz a fogamzás esélyét?

Ugye te is hallotad már azt a megnyugtatásnak szánt tanácsot, hogy ne stresszelj rá és akkor majd könnyebben össszejön a baba?
Hát igen, könnyű azt mondani, de amikor már annyira szeretnél anya lenni, hogy képtelen vagy nem stresszelni miatta.
Amikor már minden gondolatod e körül forog.
Akkor talán érdemes elgondolkozni rajta, hogy azzal, hogy ekkora stressznek teszed, ki a szervezeted talán többet ártasz és ezáltal még jobban késlelteted a fogamzást..

Milyen összefüggés van a stressz és a fogamzás között?

 

Szakemberek szerint a túl sok stressz akár duplájára is növelheti a meddőség esélyét.

2010-ben egy vizsgálat során tudósok kimutatták, hogy összefüggés van a stressz-hormon szintje és a teherbeesés esélye között. Ez az első vizsgálat, amely nyíltan kimondja, hogy az érzelmi és mentális feszültség egyaránt meddőséget okozhat. Tehát a stressz valóban befolyásolja a termékenységet.

Egy nem régiben elvégzett tanulmány megállapította, hogy azoknak a nőknek, akiknek magas a nyálban mért stressz szintet jelző alfa-amiláz szintje nehezebben esnek teherbe.

A tanulmány szerint hat menstruációs ciklus alatt (vagy amíg teherbe nem esett) 274 nőtől vett nyálminta azt mutatta ki, hogy azok, akiknél az első ciklusban a legmagasabb az enzimkoncentráció 12%-al kisebb eséllyel esnek teherbe, mint a legalacsonyabb szinttel rendelkező nők.

A kutatók még nem értik a stressz szerepét, mivel a nők teherbe eshetnek, sőt gyakran teherbe is esnek, még intenzív stressz alatt is. “Gyanítom, hogy egyes nők reproduktívan érzékenyebbek a stresszre, mint más nők” – mondja Alice Domar, a bostoni Domar Elme/Test Egészségügyi Központot vezetője. Így a hatás önmagából táplálkozhat. “Ha stresszes vagy, és nem esel gyorsan teherbe, akkor jobban stresszelsz” – mondja Domar, és egy tajvani tanulmány bizonyítékaira hivatkozik, amelyben a meddőségi kezelést igénylő résztvevők 40 százalékánál depressziót vagy szorongást diagnosztizáltak. Maga a kezelés stresszes lehet – teszi hozzá, még nagyobb bizonytalanságot adva hozzá.

 

 

Milyen gyakorlati módszerekkel csökkenthetik a stresszt a nők, akik teherbe szeretnének esni?

 

 A szakértők az alábbiakat ajánlják:

 

– A testmozgás, a jóga, a meditáció, a kognitív viselkedésterápia, az egyéni és a csoportos terápia, valamint a mindfulness megközelítések segíthetnek a stressz szintjének kontrolálásában. Mivel a meddőség gyakori okai a depresszió és a szorongás különösen fontos a mentális egészségügyi ellátás prioritása.

 

– Időt kell szánni a külső tényezők kiiktatására, amelyek stresszt okozhatnak. Törekedjen a munka és a magánélet közötti jobb egyensúlyra, szánjon több időt a barátságokra, és dolgozzon a kapcsolatának megerősítésén.

 

A szorongás lehet frusztráló és kényelmetlen amikor megpróbálsz családot alapítani, de tudnod kell, hogy nem vagy egyedül. Munkatársaink segítő kezet nyújtanak neked fordulj hozzájuk bizalommal a gólyahozza közzöség facebook csoportunkban.

 


Forrás:https://health.usnews.com/health-news/family-health/womens-health/articles/2010/08/27/cant-get-pregnant-how-stress-may-be-causing-your-infertility